Historia

På bottenvåningen, det första man möts av när man anländer till Krogen Stora Gungan, kan besökaren förnimma en 1880- till 1910-tals stadskrog med skänkrum och möbler från förra sekelsskiftets bolagskrogar.

Här sitter den gamla goda måltidsmiljön i väggarna. Bolagskrogen no 7, Vackra Klara kallad, vid Roslagstorg har fått bidraga med stolar, bord, bardisk och andra originaldetaljer. Även Dambergs 3:e klass krog vid David Bagares gata har lämnat spår efter sig i form av stolar och bord.

Byggnaden som idag används som kroglokal stod klar 1801 och tjänade från den tiden och framåt som gårdens manbyggnad. 1969 monterades huset ned och forslades till Skansen för att återuppbyggas där. 1975 stod det åter uppståndet och berett att ta emot besökare, dock i något förminskat skick eftersom mittenvåningen numera saknas.

År 1725 upprättades själva huset Stora Gungan som en arrendegård under Enskede gård utanför Stockholm, som idag är Sandsborg. Namnet fick den efter den sanka mark, så kallat gungfly, som omgav den och som resulterade i att marken gungade när man nalkades husen.

Redan på 1700-talet förekom utskänkning på gården som tjänade som skjutshåll på vägen mellan Stockholm och Dalarö. Vid skjutshållen bytte man hästar och inmundigade uppfriskande och stärkande dryck. Namnet Stora Gungan förekommer även i en av Fredmans epistlar varför det finns anledning att tro att Bellman och hans följeslagare ibland besökte området för att förlusta sig.

På sin ursprungliga plats är husets historia lång och bred. På vårt festloft kan kan hitta bilder, brev och mer information vad som har hänt i huset. I slutet av 1800talet och början av 1900talet drev familjen Sjöholm jordbruk på gården. Släktingar till familjen Sjöholm har skänkt oss dokument och en soffa som ska ha stått i huset tidigare. Det har även varit ett sjukhus, och som senast innan flytten ett ålderdomshem.

Vår atmosfär - Skansens vardagsrum

Skänkrummet

Vid bokningar används ofta vår barskänk till att fylla upp tomma glas. I vår á la carte var baren tidigare där gästen beställde mat, fika och dryck. Numera har vi bordsservering och vid baren sker endast takeaway-beställningar.

Mittemot barskänken hittar man vår mysiga kakelugn som brinner på lite kyligare dagar.

Matsalen

I matsalen sitter man oftast som à la cartegäst, men kan också användas till att duka upp för mindre förbokade sällskap. Här förmedlas intrycket av en traditionell gammal bolagskrog. Läs mer om huset och interiören på under vår historia.

Festloftet

På vårt festloft kan vi duka för sällskap upp till 85 personer, men fungerar utmärkt för mindre sällskap också.

Under årets gång tar vi emot många olika typer av sällskap – allt ifrån bröllop, dop och födelsedagar till simpla gruppmåltider. Våningen är inredd i lantlig loftstil och förmedlar en enormt mysig stämning. Här kan man även finna vårt minimuseum som visar upp vad som har hänt historiskt i huset tidigare.

Uteserveringen

Vår vanligtvis stora uteservering öppnar kring påsk varje år och är placerad i den härliga stämningen av stadskvarteren. Med sol hela dagen, i en historisk exteriör och fantastisk utsikt över Stockholm är detta utan tvekan ett av Skansen absolut bästa smultronställen.

sv_SE